'Sicil bozan' rektöre hapis ve para cezası

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Mayıs 2007 08:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Mahkeme, Dumlupınar Üniversitesi'nin eski rektörüne, 65 personelin işine son verdiren ?radikal dinci? ibaresi bulunan sicil raporlarıyla ilgili olarak hapis ve para cezası verdi

Rektör Düğer'in işten çıkardığı personele geri dönme yolu açıldı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) eski Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Düğer tarafından sicil raporları ?Radikal dini akımlarla bağlantılarının bulunduğu? yönünde geçmişe yönelik doldurulan ve işlerine son verilen 65 üniversite personeline, işine geri dönme imkanı doğdu. Daha önce Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi'nce çeşitli iddialardan yargılanan, çok sayıda öğretim elemanına, uğradıkları maddî ve manevî zarardan dolayı tazminat ödemeye mahkum edilen ve DPÜ'de iki dönem rektörlük yapmış olan Prof. Dr. İsmail Hakkı Düğer, Kütahya 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararıyla, ?personelin sicil raporlarında usulsüzlük yaptığı? gerekçesiyle hapis ve adlî para cezası ile cezalandırıldı. Karar, mahkeme tarafından ertelenirken, sicilleri geçmişe yönelik bozulan 65 personele de işine geri dönme doğdu.

6 YIL SONRA HAKLI OLDULAR

2001'de sözleşmeleri yenilenmeyerek ünivesiteyle ilişkileri kesilen 65 akademik personel, idare mahkemesine başvurarak iptal davası açmıştı. Ancak mahkeme, personelin sicil raporlarının bozuk olduğu gerekçesiyle DPÜ lehine karar vermişti. Ancak sicil raporlarının sonradan geriye dönük ve usulsüz olarak doldurulduğu iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan akademik personel, 6 yıl aradan sonra haklı olduğunu ispatladı. Rektör Düğer'in 2002'de, 2001'den geriye dönük olarak akademik personelin sicil raporlarına ?cemaatçi oldukları, radikal dini akımlarla bağlantılarının bulunduğu, devlete karşı düşmanca tavır içerisinde bulundukları, uyumsuz oldukları? gibi olumsuz ifadeler yazdığı öğrenildi. Yapılan şikayet üzerine açılan dava sonunda, sanık Prof. Dr. İsmail Hakkı Düğer'i ?personelin sicil raporlarında usulsüzlük yaptığı? gerekçesiyle hapis ve adlî para cezası ile cezalandırmıştı.

GERİYE DÖNÜK İŞLEMLER

Mahkeme, sözkonusu kararla ilgili dün açıkladığı gerekçede, ?Sanık İsmail Hakkı Düğer'in, görevle-rine son verilmesine karşılık akademik personelin idare mahkemesine iptal davası açmalarının ardından, sicil raporlarının bu davalarda savunma belgesi olarak kullanılması amacıyla geriye dönük doldurduğu gerekçesiyle cezalandırılmasına karar verildiğini? açıkladı.

Zaman aşımı riski

Mağdurların avukatı Numan Benli, yaklaşık 6 yıldır sürdürülen bu hukuk mücadelesi sonunda müvekkillerinin uğradığı haksızlığın mahkeme kararıyla da tespit edildiğine dikkat çekti. Avukat Benli, ?Bu aşamadan sonra eğer dosya zaman aşımına uğramadan Yargıtay'da onaylanırsa, müvekkillerimin üniversitedeki görevlerine dönme yolu açılacaktır. En büyük beklentimiz bu? dedi.

Raporlar iftira niteliği taşıyor

Prof. Düğer ile mahkemelik olan akademisyenlerden Dr. Ahmet Zafer Tel de, Düğer'in, kararda belirtilen akademik personelin sicil raporlarına ?devlete karşı hasmane tavır içerisindedir? ithamını yazma cüretini de gösterdiğine işaret ederek, ?İsmail Hakkı Düğer, devlet adına bu cezayı aldığına göre, şimdi kendi tavrını gözden geçirmesi gerekir. Akademik personel, İsmail Hakkı Düğer'in iftiralarından bu kararla aklanmış oldu. Bu karar yazdıklarının iftira niteliği taşıdığının belgesidir? diye konuştu. Düğer'in, kalifiye olmuş elemanların devlete ve Kütahya'ya yapacağı hizmetlere engel olduğunu vurgulayan Tel, ?Kendisi şimdi nerededir? Neden ekmek yediği memleketi bırakıp gitmiştir? Neden hizmet etmemektedir? Adaletin er geç yerini bulacağından şüphemiz yoktu. Birçok öğretim elemanının hayatını karartan, ideallerini söndüren hükümlü Düğer aleyhine devam eden ve açılacak olan davalar çoktur. Yüce yargımız bunları da karara bağlayacaktır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber